Messiah 2016
koor 2015
Messiah 2016

Messe solennelle de Ste Cécile (Gounod)

 

De Messe solennelle en l'honneur de Sainte-Cécile in G-groot, of kortheidshalve Messe solennelle de Sainte-Cécile, in het Nederlands ook wel Sint-Ceciliamis of Ceciliamis genoemd, is een mis van Charles Gounod voor drie solisten, vierstemmig koor, orkest en orgel. Ze is aan de heilige Cecilia, de beschermheilige van de kerkmuziek, gewijd.

Betekenis en ontstaan
De Ceciliamis is wel het bekendste werk van Charles Gounod op het vlak van de kerkmuziek. Hij componeerde haar op de leeftijd van 37 jaar. Ze valt tussen zijn overige missen op door haar uitgesproken rijke orkestbegeleiding, waar de meeste andere missen van Gounod naast de zangers hoogstens een orgel vereisen.

De Ceciliamis werd op 22 november 1855, de naamdag van de heilige Cecilia, in de Église Saint-Eustache in Parijs voor het eerst uitgevoerd. De toen eveneens aanwezige componist Camille Saint-Saëns schreef later:

De uitvoering van de Ceciliamis riep een soort verdoving op. Deze eenvoud, deze grootsheid, dit zuivere licht, dat zich over de muziekwereld als een schemer verspreidde, bracht de mensen in grote verbazing. Men voelde, dat hier een genie aan het werk was geweest ... glanzende stralen gingen van deze mis uit ... in eerste instantie was men verblind, daarna in vervoering gebracht en ten slotte overweldigd.

Nog tijdens het leven van Gounod verschenen talrijke uitgaven en bewerkingen van de mis, wat zeker een aanwijzing is voor de grote populariteit van het werk.


Onderstaande mp3-bestanden (digitale geluidsbestanden) kunnen worden afgespeeld of gedownload voor repetitiedoeleinden.

Als je de oefenbestanden online wilt beluisteren, klik je er gewoon op. Wil je ze downloaden naar je computer, zodat je offline kunt luisteren, dan klik je met je rechter muisknop op mp3 en kies je de optie 'doel (of link) opslaan als'.

Messe solennelle de Sainte Cécile (Gounod) - alle stemmen


Messe solennelle de Sainte Cécile (Gounod) - alt


Messe solennelle de Sainte Cécile (Gounod) - sopraan


Messe solennelle de Sainte Cécile (Gounod) - bas


Messe solennelle de Sainte Cécile (Gounod) - tenor