koor 2016
koor 2015

Gloria in D(RV 589) - Antonio Vivaldi


Antonio Lucio Vivald
i werd geboren in Venetië. Zijn vader, die kapper en violist was, hielp hem met zijn carrière in de muziek en meldde hem aan bij de Cappella di San Marco, waar vader Vivaldi zelf een vooraanstaand violist was.

Vivaldi werd violist in een meisjesweeshuis in Venetië, het Pio Ospedale della Pietà. De musicerende wezen stegen snel in aanzien, ook in het buitenland. Omdat meisjes eigenlijk geen muziek mochten spelen, gaven zij concerten van achter een doek. Voor hen schreef Vivaldi de meeste van zijn concerten, cantates en gewijde muziek.

In 1705 werd de eerste verzameling (raccolta) van zijn werk gepubliceerd en er zouden er nog vele volgen. Als hij niet op een van zijn vele reizen was, vervulde Vivaldi verschillende taken in het weeshuis. In 1713 kreeg hij de verantwoordelijkheid voor alle muzikale activiteiten in het instituut.

RV 589
Antonio Vivaldi schreef tenminste 3 zettingen van de hymne Gloria in excelsis Deo, waarvan de woorden waarschijnlijk dateren uit de vierde eeuw en dat een integraal deel is van de gewone mis. Twee overleefden: RV 588 en RV 589. De RV 589 Gloria is een bekend en populair stuk van Vivaldi's sacrale werken. 


Onderstaande mp3-bestanden (digitale geluidsbestanden) kunnen worden afgespeeld of gedownload voor repetitiedoeleinden.

Als je de oefenbestanden online wilt beluisteren, klik je er gewoon op. Wil je ze downloaden naar je computer, zodat je offline kunt luisteren, dan klik je met je rechter muisknop op mp3 en kies je de optie 'doel (of link) opslaan als'.

Gloria in D(RV 589) - A.Vivaldi - AlT


Gloria in D(RV 589) - A.Vivaldi - Sopraan


Gloria in D(RV 589) - A.Vivaldi - Tenor


Gloria in D(RV 589) - A.Vivaldi - Bas