ACOV 2018

Messe Brève in C - Charles Gounod


Charles Gounod was een belangrijke Franse componist en figuur in Franse muziek tijdens het laatste deel van de negentiende eeuw. Hij begon en eindigde zijn levenswerk met het componeren van sacrale werken, waaronder de Messe Breve in C Major voor solist, koor en orkest.

Ondanks dat hij vandaag een minder belangrijke componist voor ons lijkt, was Gounod beroemd in zijn tijd, zozeer zelfs dat Camille Saint-Saëns tijdens zijn begrafenis het orgel bespeelde en Gabriel Fauré dirigeerde. Gounod’s “kleine mis” bewijst het buitengewone talent van de componist en trok de aandacht van veel Parijzenaars toen het voor het eerst werd opgevoerd, gecomponeerd voor SATB-koor, solostemmen en orgel- of pianobegeleiding. Voor alle aspirant-koren is de “kleine mis” van Gounod een imperatieve, sublieme toevoeging aan het repertoire.

De Messe brève nr. 7 werd voor het eerst in 1877 gepubliceerd in een versie voor twee gelijke stemmen en orgel, voordat het in 1890 werd gepubliceerd met de ondertitel "Aux chapelles" in een bewerking voor solisten, vierstemmig gemengd koor en orgel. Gounod ziet in zijn mis af van het credo, dat door de gemeente zelf moet worden uitgevoerd.


Onderstaande mp3-bestanden (digitale geluidsbestanden) kunnen worden afgespeeld of gedownload voor repetitiedoeleinden.

Als je de oefenbestanden online wilt beluisteren, klik je er gewoon op. Wil je ze downloaden naar je computer, zodat je offline kunt luisteren, dan klik je met je rechter muisknop op mp3 en kies je de optie 'doel (of link) opslaan als'.

Messe brève in C, Charles Gounod - AlT


Messe brève in C, Charles Gounod - SOPRAAN


Messe brève in C, Charles Gounod - TENOR


Messe brève in C, Charles Gounod - BAS